« »
April 18, 2011 | 12:11 PM

salam readers~


mood aku sekarang sangat2 down. kucen kesayangan aku dah pergi meninggalkan aku dan famili buat selama-lamanya. tsk! tsk! sangat-sangatlah sedih okeh?

maybe akan ada segelintir dari korang akan cakap : "chehhh! kucen dah mati pon nak sedeh ke?" itsoke lah. aku tak kesah pon. tapi bagi aku, aku sayang gilo lah kat kucen aku nie.

dulu ma aku jumpa dia kat tepi pokok pisang kat tepi rumah aku. *korang paham tak pe aku cuba cakap nie?* kucen tu panggil ma aku. lepas tu ma aku pon bawak balek kat umah. then aku dan adik adik aku pon bela kucen tu sampai lah dia besar. ma aku cakap bila dia dah besar nak buang dia lah kononnya. tapi tu lah. ma aku cakap je. bila dia dah beso sume dah sayang kat dia. so bela lah.

aku bagi nama kat kucen tu micky. kenapa nama tu? ntoh lerr. aku pon tak tau. aku suka nama tu. dia warna oren. member aku penah cakap yang kucen oren suka gadoh. dan memang micky ni suka gadoh pon. badan dia suma habis luka-luka. tapi dia suka tido dengan aku tiap-tiap malam. aku pon salu je main-main dengan dia. dia sangatlah manja dengan aku. tambah-tambah dengan ma aku. lagilah.

then,sampai satu masa nie dia jatoh saket. muka dia habes jadik terok impak dari dia gadoh dulu. lepas beberapa bulan dia makin lama makin tak larat nak makan, nak berjalan, dan nak makan. pipi dia pulak jadi macam bengkak. ma aku cakap maybe dia kena kanser pipi. aku ada suruh bawak pegi jumpa doktor. tapi disebabkan terlalu sebok, tak sempat nak bawak gi jumpa. so aku dengan ayah aku just letak minyak gamat lah kat tempat luka dia tu. mula-mula tu dah sembuh lah sikit. tapi lama-lama jadik makin terok.

then, dia tak makan 3 hari. tapi aku bagi dia minum susu. naseblah dia minum jugak. taklah risau sangat. lepas tu dia makin kurus dan kurus dan kurus. pagi tadi aku bangon carik dia. dia takde kat rumah. aku pegi rumah tok cik aku (kat sebelah rumah) dan jumpa dia. petang tu dalam pukul 5 lepas habis buat kerja aku pun pegi kat dia dengan ayah aku.

ayah bawak dia balek letak kat rumah dia. tapi dia nak keluar. so bagi keluar lah. dia baring kat bawah kereta ayah. tak lama lepas tu aku nampak dia tercungap-cungap. dia dongak kepala dia and dia tarik nafas sanga-sangat kuat time tu. *sebenarnya time tu nyawa dia dah kena tarik* dia terbatok-batok kecik. dan tak lama lepas tu dia mati. ayah panggil ma. ma tanya "dah mati ke?" bila ayah angguk ma terus lari masok bengkel roti. ma nangis gilo-gilo. aku lak masok-masok umah terus nangis kuat-kuat sampai laong and adik-adik aku tanya kenapa. bila aku sebot "kucen" terus dorang keluar.

pukul 5.30 ptg, 18 april 2011. kucen aku mati. lepas tu aku pegi sembahyang. tak sanggop dah nak tengok kucen tu. tapi bila ayah nak pegi tanam aku pon pegi lah tengok. last kan? lepas tu takkan boleh nampak dia dah. mata ma, aku, dan adik-adik aku suma merah sebab beriya-iya nangis.

oh! nie gambar dia sebelum saket :]


tapi tu lah. setiap yang hidop mesti akan mati jugak. aku pon akan mati jugak satu hari nanti. cuma perlu tingkatkan amalan kan? supaya senang kat sana nanti. :]

signature2



0 Comments

Post a Comment

No harsh word here please. Thanks for the comments :)



|


Disclaimer



This blog belongs to Nur Liyana. No ripping, spamming and copying w/o my permission. Respect me and I'll respect you. Thank you :)





Tagboard





Credits


This template 100% made by me. Nur Liyana Yahaya. With little help from my old skins and Dinamic Drive. For header and background, I used Photoshop CS5. Color got from HTML color code. Font from Dafont and Google Web Font. Gifs picture made by me and some taken from Tumblr. Other image get from We♥It, Google and Tumblr. Kindly inform me if I'm using your materials but i don't mention here. (c) Copyright by Akira Himesama. All right reserved 2012 (c)