« »
April 30, 2011 | 7:49 AM

Salam readers~


Hari ni baru aku terperasan ade sorang nieh tanya aku kat formspring.




Untuk menjawab pertanyaannya, aku pun buatlah tuto nie. Heee. *ayat cam hape tah. -___-*
Tapi nak pasang cursor tu ada dua cara. Boleh pilih ikut kesenangan masing-masing. :)


Cara Pertama

1. Korang bukak ego-box nieh untuk cute cursor.


2. Copy code cursor yang korang suka tu.


3. Dashboard --> Design --> Page Elements --> Add a gadget --> HTML/JavaScript


4. Paste code tadi. Then Save. Siap! :)


Cara Kedua.
*Kalau guna cara nie, cursor korang boleh berubah-ubah kalau sentuh link. Macam cursor aku nieh. Ce letak kat mana-mana link. Dia berubah kan?*


1. Dashboard --> Design --> Page Elements --> Edit HTML


2. Ctrl +F code nieh :
 ]]></b:skin>

3. Copy and pastekan code kat bawah ni selepas code tadi :
<style type='text/css'>body, a {cursor: url(Letakkan Url cursor default disini), progress;} a:hover {cursor: url(Letakkan Url cursor link disini), progress;}</style>
*yang tulisan warna merah tu korang boleh letak url image cursor bila tak sentuh link.
*yang purle tu pulak boleh letak url image cursor waktu sentuh link.
*Korang boleh ke sini untuk cursor yang comel-comel. atau ke sini atau sini


4. Save! :)


p/s : sori baru buat hari ni. semalam tak bukak formspring. :'(



2 Comments

Blogger nhramlna said...

kak, nak tanya . kenapa die jadi kat link je. kat body blog tak ada pun..

 
Blogger ✫ achwatze katze ✫ said...

hikhikhik . jdi la ^^ . thank ....

 

Post a Comment

No harsh word here please. Thanks for the comments :)



|


Disclaimer



This blog belongs to Nur Liyana. No ripping, spamming and copying w/o my permission. Respect me and I'll respect you. Thank you :)





Tagboard





Credits


This template 100% made by me. Nur Liyana Yahaya. With little help from my old skins and Dinamic Drive. For header and background, I used Photoshop CS5. Color got from HTML color code. Font from Dafont and Google Web Font. Gifs picture made by me and some taken from Tumblr. Other image get from We♥It, Google and Tumblr. Kindly inform me if I'm using your materials but i don't mention here. (c) Copyright by Akira Himesama. All right reserved 2012 (c)