« »
June 14, 2011 | 6:27 AM

Salam and hello peeps~


Tadi yana bukak formspring yana. Then ade orang tanya pasal scroll bar kat blog yana nie. Untuk tidak mengecewakan hati si penanya itu, yana pun buat la tutor tu hari nie. *perghh! ayat takleh blah weyh! =='*

1. Dashboard > Design> Edit HTML

2. Ctrl + F search for this code
]]></b:skin>

3. Dah jumpa? Copy code nie dan paste sebelum code tadi.

::-webkit-scrollbar {
height:12px;
width: 12px;
background: #000000;
}
::-webkit-scrollbar-thumb {
background-color: #FFFFFF;-moz-border-radius: 10px;
border-radius: 10px;
}

Code warna biru tu untuk background scroll bar tu. Korang boleh rujuk >sini<
Yang warna merah tu pulak yang scroll tu. Korang boleh tukar warna yang korang nak ataupun boleh letak gambar yang korang nak.

4. Kalau nak letak gambar, code merah tu korang gantikan dengan code nie.
background-image:url(URL IMG);
URL IMAGE tu korang boleh letak image yang korang nak.

5. Kalau nak tambah border pun boleh je. Letak sebelum code } ye?
border: 1px solid #000000;

6. Then preview. Kalau dah puas hati just Save! :)



2 Comments

Blogger pinky belog said...

tq yana !

 
Blogger apple ♥ sidz said...

@pinky belog welcome :)

 

Post a Comment

No harsh word here please. Thanks for the comments :)



|


Disclaimer



This blog belongs to Nur Liyana. No ripping, spamming and copying w/o my permission. Respect me and I'll respect you. Thank you :)





Tagboard





Credits


This template 100% made by me. Nur Liyana Yahaya. With little help from my old skins and Dinamic Drive. For header and background, I used Photoshop CS5. Color got from HTML color code. Font from Dafont and Google Web Font. Gifs picture made by me and some taken from Tumblr. Other image get from We♥It, Google and Tumblr. Kindly inform me if I'm using your materials but i don't mention here. (c) Copyright by Akira Himesama. All right reserved 2012 (c)