« »
August 23, 2011 | 8:52 AM

Setelah beberapa kali yana gunakan photoshop cs5 untuk buat doodle, akhirnya makin lama makin comel pulak doodle2 yana tu. HAHAA! perasan je. yana buat tak comel punn.

Tapi, hari nie yana terasa nak share dengan korang cara2 nak buat doodle yang comel kiut miut kacak macho tu. Hehe. :D

Sila ikut step di bawah. :)


1. Mesti la kena ada software photosop cs5. Kalau takde guna je mana2 adobe photoshop yang korang dah reti tu. tapi kalau nak download jugak yg cs5 tu, klik >sini<

2. Dah ada tu, bukak la seperti biasa. Tekan Ctrl + N dan dia akan keluar seperti ini :
width dan height tu ikut korang la nak saiz berapa pun. background contents tu pulak buat la yang transparent.

3. Lepas tu dia akan keluar macam kat bawah nie. Korang tekan Pen Tool macam yg yana dah kotakkan tu.

4. Then korang buat dua point, satu sebelah kiri dan satu sebelah kanan.

5. Lepas tu korang right click kat gambar Pen Tool tu and pilih Add Anchor Point Tool.

6. Dah click kat situ, korang buat lagi satu point kat tengah2 point yang korang buat tadi.

7. Lepas tu korang tarik point yang korang buat kat tengah2 tadi ke bawah and dia akan jadi macam nie :

8. Then korang adjustkan point yg korang tarik tu ke kiri dan ke kanan supaya menjadi bentuk muka/wajah yg korang ingini :)

9. Lepas dah buat bentuk muka tu, korang right click, then korang pilih Stroke Path > Brush. Then tekan Enter untuk buang line yang korang dah buat tadi tu ^^. \Pastikan yang saiz brush korang tu kecik je, macam 3px or 4px dah ok./
Korang ulang step yang sama untuk buat rambut, tudung, kaki, tangan dan badan. Dah siap semua ikut pulak step kat bawah nie.

10. Untuk bahagian mata, korang buat new layer yang macam kat kotak bawah tu. then korang pilih Brush Tool. Saiz ikut korang nak besar mana mata doodle korang tu. :)

11. Then korang pun warnakanlah doodle tu macam yang korang nak. Selesai sudah. :)

p/s : sebenarnya tutor nie memang panjang nak mati la -.-' . tapi yana skip sikit. sebab takut blog lambat loading pulak nanti. kalau ada yang tak paham or tak reti tanya je la. nanti yana try tolong korang :)

Labels: ,




4 Comments

Blogger ♥ lovely pinky ♥ said...

akk cane nk wat bahagian pakaian ? contoh :tudung , seluar ,baju . plz !

 
Blogger apple ♥ sidz said...

@♥ lovely pinky ♥ nanti sis buat tuto pasal tu ye? sekarang busy sikit. dah lepas fina sis buat :)

 
Blogger miya said...

akak cane nak warna kan doodle ... siap ade corak corak ????

 
Blogger Gadis Bertudung Oren said...

Akak kalau guna Photoshop biasa untuk tuto ni boleh?

 

Post a Comment

No harsh word here please. Thanks for the comments :)



|


Disclaimer



This blog belongs to Nur Liyana. No ripping, spamming and copying w/o my permission. Respect me and I'll respect you. Thank you :)





Tagboard





Credits


This template 100% made by me. Nur Liyana Yahaya. With little help from my old skins and Dinamic Drive. For header and background, I used Photoshop CS5. Color got from HTML color code. Font from Dafont and Google Web Font. Gifs picture made by me and some taken from Tumblr. Other image get from We♥It, Google and Tumblr. Kindly inform me if I'm using your materials but i don't mention here. (c) Copyright by Akira Himesama. All right reserved 2012 (c)