« »
September 14, 2011 | 10:45 AM

Ada beberapa orang tanya yana macam mana nak buat header. Ada yang tanya nak buat heaqder guna photoshop macam mana. Jadi, sementara yana tengah ada masa lapang sikit, yana buat lah entry nie khas untuk korang yang bertanya tu. By the way, sorry for late tutorial. I've been busy lately :(

Firstly of course lah korang kena ada software photoshop. Kalau takde boleh download kat >SINI< dan install. Dah ada tu baru lah boleh buat header!^^

1. Bukak photoshop korang tu. Then tekan Ctrl + N \New/ dan pilih saiz header yang korang nak.
# Yang Width tu korang pilih ikut saiz body blog korang ea? Then yang background tu boleh pilih nak yang ade warna atau transparent.

2. Then korang buat lah header yang korang nak mengikut kretiviti korang. Kalau korang nak letak tulisan boleh tekan kat tempat yang yana kotakkan tu. Yang simbol 'T' tu.

3. Kalau nak letak gambar, korang Ctrl + O\Open/ gambar yang korang nak. Then copy dan pastekan kat bakal header comel korang tu :)

# Yang header kat atas nie yana buat dua jenis. Sama tapi tak serupa. Korang boleh buat  macam nie untuk dapatkan header macam yana yang kat atas tu. Ada tulisan tersembunyi yang keluar bila cursor diletakkan kat situ :)

4. Dah siap edit2 apa semua tu, korang Ctrl + S\Save/ header comel korang tu as PNG. \Nanti dia senang nak loading kalau dalam format PNG/

5. Lepas tu korang letak lah kat blog korang. Siap!^^

p/s : Kalau nak buat header macam yana tu boleh tengok tuto kat >sini< :)



1 Comments

Blogger mimie LoLy's said...

akk . leyhh tolong edit blogg saia ta ?
saia ta bpe reti bab- mengedit ny . huhu

 

Post a Comment

No harsh word here please. Thanks for the comments :)



|


Disclaimer



This blog belongs to me and me only. No ripping, spamming and copying w/o my permission. Respect me and I'll respect you. Thank you :)





Tagboard





Credits


This template 100% made by me. Akira Himesamat. With little help from my old skins and Dinamic Drive. For header and background, I used Photoshop CS5. Color got from HTML color code. Font from Dafont and Google Web Font. Gifs picture made by me and some taken from Tumblr. Other image get from We♥It, Google and Tumblr. Kindly inform me if I'm using your materials but i don't mention here. (c) Copyright by Akira Himesama. All right reserved 2012 (c)