« »
September 4, 2011 | 2:29 AM

Dah boring ea dengan korang punya widget archive yang tak berapa menarik tu? \Sesedap oren je cakap macam nie an? Hee. Sori./ Tapi disebabkan lepas nie yana adh balik UiTM yang agak susah nak dapat internet tu, so yana nak buat lah beberapa tutor untuk korang. Takde lah nanti ada yang marah sebab yana tak buat tuto yang dorang dah request tu. Lagi pun lepas nie yana susah kot nak online sebab nak dekat final exam dah. Woooo. Cuak den. -_____________-
Okeh. Lets begin!


1. Design > Edit HTML > Add Widget > HTML/JavaScript

2. Copy and paste code di bawah ke dalam box HTML/Javascript tu :)

<div id="blogCalendar"></div>
<script type="text/javascript" src="http://lvchen-recentcomments.googlecode.com/svn/trunk/Calendar/1.0/calendar_pack.js"></script>
<script type="text/javascript">
Calendar.base="abcdefgh.blogspot.com";
Calendar.timeZone="+08:00";
Calendar.timeZoneCheck = true;
Calendar.drawTable();
</script>
<style>
#blogCalendar {
display:block;
text-algin:center;
border:1px dotted #F6358A;
width:90%;
background: #ffffff;}
#CalendarCaption a {
text-decoration:none;
}
#CalendarCaption {
border-bottom: 2px solid #F6358A;
width:85%;
margin:auto;
}
#CalendarTable a {
font-weight:bold;
color: #F6358A;
}
.Today {
background: #F6358A;font-weight:bold;
text-decoration:none;
}
#CalendarFooter {
font-weight:bold;
margin-top:5px;
margin-bottom:5px;
background: #FFC0CB;
}
.yearInput {
color: #000000;
background: #F6358A; }
.monthTable {
color: #000000;
background: #F6358A; }
</style>


yang warna purple tu korang boleh tukar warna yang korang nak. tengok >sini<
yang warna biru tu korang boleh tukar warna jugak. tapi kalau nak letak gmbar pun boleh je. korang tukar jadi code nie :
background: url(url gambar korang);

then yang abcdefgh.blogspot.com tu korang letak la nama blog korang.


Save dan lihatlah hasil yang korang dah buat tadi. :)



0 Comments

Post a Comment

No harsh word here please. Thanks for the comments :)



|


Disclaimer



This blog belongs to me and me only. No ripping, spamming and copying w/o my permission. Respect me and I'll respect you. Thank you :)





Tagboard





Credits


This template 100% made by me. Akira Himesamat. With little help from my old skins and Dinamic Drive. For header and background, I used Photoshop CS5. Color got from HTML color code. Font from Dafont and Google Web Font. Gifs picture made by me and some taken from Tumblr. Other image get from We♥It, Google and Tumblr. Kindly inform me if I'm using your materials but i don't mention here. (c) Copyright by Akira Himesama. All right reserved 2012 (c)