« »
October 18, 2011 | 4:35 PM






Tadi bukak shoutbox. Tengok ada request dari Hidayah untuk tuto nie. Korang tengok kat atas tu, yana punya button Dashboard an +Follow kat sebelah kanan kan? Haaa. Meh sini yana nak ajar :)

1. Dashboard > Template

2. Ctrl+F cari code nie

<head>



3. Dah jumpa tu, copy dan paste code di bawah selepas code <head> tadi

<div style="position: fixed; top:0px; right: 0px; width:345px; border-radius:5px; padding:3px; background:url(URL IMAGE); color:#ffffff; font-size:11px;">


<center> Kamu dah tersekat di blog saya. Pilih<a href="http://www.blogger.com/home"target="_blank">Dashboard</a> atau <a href="http://www.blogger.com/follow-blog.g?blogID=ID BLOG KORANG"target="_blank">Follow</a></center></div>



#yang warna oren tu boleh ditukar macam yang korang nak. top dan right untuk kedudukan link korang tu nanti. yang color tu untuk warna tulisan.
#warna merah boleh letak ape yang korang nak untuk image. Blog ID tu pulak letak lah ID korang tu.
#warna purple tu korang tukarlah dengan ayat korang tu.

4. Save template. Siap!^^

update

Untuk pengguna template dari blogger.com, paste-kan code kat atas tu ke dalam HTML/Javascript box ye? :)

update2

Kalau nak buat macama yana, yang background dia penuh kat atas tu, kat code width:345px tu boleh tukar jadi width:100% . Then save :)

Lots of Love,
Yana ♥

Labels: , , , ,




0 Comments

Post a Comment

No harsh word here please. Thanks for the comments :)



|


Disclaimer



This blog belongs to me and me only. No ripping, spamming and copying w/o my permission. Respect me and I'll respect you. Thank you :)





Tagboard





Credits


This template 100% made by me. Akira Himesamat. With little help from my old skins and Dinamic Drive. For header and background, I used Photoshop CS5. Color got from HTML color code. Font from Dafont and Google Web Font. Gifs picture made by me and some taken from Tumblr. Other image get from We♥It, Google and Tumblr. Kindly inform me if I'm using your materials but i don't mention here. (c) Copyright by Akira Himesama. All right reserved 2012 (c)