« »
October 19, 2011 | 5:48 PM




Annyeonghasaeyo chinguya!^^ Hee. Malam semalam yana dengan adik yana main masak2 kat dapur.\malam semalam masak malam nie baru nak update. Hikhok/ kitorang masak tteokbokki. Tteokbokki nie lebih dikenali dengan Spicy Ricecake Stew. Makanan korea nieh.  Boleh tanya uncle google kalau nak tau lebih lanjut. Ngee :D Btw, yana saje je nak share dengan korang cara kitorang masak semalam tu :)


Bahan2 yang diperlukan

Tteokbokki @ Rice Cake > bungkusan biru
Sos sweet sour #sos korea > bungkusan putih, sebelah kanan
1 sudu Sos tteokbokki #sos korea jugak. kalau nak pedas boleh letak 2 sudu @ lebih. jangan over sangat sebab sos nie memang pedas :D > bekas merah yg comel tu :)
Sayur hijau #tak kesah nak sayur ape pun
Carrot
3 @ 4 biji telur
3 biji bawang putih
Fish cake #nak guna fishball pun bolehh :D
1/2 cube ikan bilis

Cara memasak

1. Rebus telur yang korang nak guna tu sampai masak. Bukan separuh masak ye? Yang rice cake tu pun korang rebus gak. Rebus sampai dia jadi empuk. Kalau tak empuk nanti korang tak boleh kunyah sebab liat. =='

2. Sementara tunggu telur dan rice cake masak, potong sayur hijau, carrot dan fishcake secara panjang2. #err. paham tak camane? huu~

3. Bawang putih tu pulak korang racikkan. Tau kan macam mana? Kalau tak tau tanya mama korang. Heee :)

4. Dah agak2 dalam 10 - 15 minit telur tu direbus, dah boleh angkat bawak keluar bagi sejuk.

5. Masukkan bawang putih tadi ke dalam periuk yang korang rebus rice cake tu. Then masukkan sos sweet sour, sos tteokbokki dan kiub ikan bilis ke dalamnya.

6.  Then bila dah agak2 empuk rice cake tu, masukkan sayur hijau. Sayur nie masuk lewat2 sebab kalau awal2 takut hilang neutrien dia.

7. Lastly, masukkan telur yang direbus tadi ke dalam periuk rice cake tu. Lepas tu dah boleh dihidangkan :)


#Hasil air tangan yana dan adik yana. Cewahh! :P

p/s : kalau nak tabur bijan cam yana buat tu pun boleh je. Tapi lepas dihidangkan lah. Bukan waktu tengah masak tu tau :)

Thanks to my along yang tolong belikan barang2 tteokbokki nie. Well, kat perlis takde pun bahan2 korea nie. Yang jepun ade lah. Tu pun tak banyak =='

Lots of Love,
Yana

Labels: , , , , ,




2 Comments

Blogger Arif Aiman said...

Tsk... pandai ==''

 
Blogger apple ♥ sidz said...

tsk.. biasa saja :D

 

Post a Comment

No harsh word here please. Thanks for the comments :)



|


Disclaimer



This blog belongs to Nur Liyana. No ripping, spamming and copying w/o my permission. Respect me and I'll respect you. Thank you :)





Tagboard





Credits


This template 100% made by me. Nur Liyana Yahaya. With little help from my old skins and Dinamic Drive. For header and background, I used Photoshop CS5. Color got from HTML color code. Font from Dafont and Google Web Font. Gifs picture made by me and some taken from Tumblr. Other image get from We♥It, Google and Tumblr. Kindly inform me if I'm using your materials but i don't mention here. (c) Copyright by Akira Himesama. All right reserved 2012 (c)