« »
December 30, 2011 | 2:50 PM





Request dari asa, dia tanya cemana yana buat scroll bar tu jadi camtu, ade black solid line kat belakang tu. Actually yana tak reti nak explain cemana. But, nak senang cite, ikut step macam kat bawah nie :

1. Blogger.com > Dashboard > Template

2. Ctrl + F search code :


::-webkit-scrollbar {


3. Kat bawah2 tu kan ade anak2 dia. Then lastly ada code }. Letak code kat bawah nie SELEPAS code } tadi tu :


::-webkit-scrollbar-track-piece  {
background-color: #000;
border: 5px solid #fff;
}


#yang biru tu boleh tukar ikut warna yang korang nak
#yang merah tu korang boleh adjust ikut size scrollbar-thumb korang tu. Contoh kalau size scrollbar-thumb korang 11px, korang letak la 5px kalau nak dia jadi seimbang kiri kanan untuk border dia tu. Err, paham tak? Adeih -.-

4. Dah selesai semua, save la template korang tu.



p/s : Korang try and error la. Yana pun tak reti sangat nak explain nie. Huhu. Btw, selamat mencuba!^^ Tak paham pape tanya je la. InsyaAllah yana tolong :)


Lots of Love,
Yana♥

Labels: , , ,




0 Comments

Post a Comment

No harsh word here please. Thanks for the comments :)



|


Disclaimer



This blog belongs to Nur Liyana. No ripping, spamming and copying w/o my permission. Respect me and I'll respect you. Thank you :)





Tagboard





Credits


This template 100% made by me. Nur Liyana Yahaya. With little help from my old skins and Dinamic Drive. For header and background, I used Photoshop CS5. Color got from HTML color code. Font from Dafont and Google Web Font. Gifs picture made by me and some taken from Tumblr. Other image get from We♥It, Google and Tumblr. Kindly inform me if I'm using your materials but i don't mention here. (c) Copyright by Akira Himesama. All right reserved 2012 (c)