« »
March 5, 2012 | 7:11 AM




Tadi aku bukak facebook. Then aku ternampak post dari sorang budak kelas aku. Well, dia dari group D, aku dari group C. Tapi kelas dia dan kelas aku selalu je gabung. So, kitorang satu kelas. Lah kan? Eheh. Okayy. Tak payah peningkan kepala korang dengan ayat keling aku tadi *krek krek krek* :p
Berbalik kepada tajuk, dia ada post something pasal Hijab & Fashion. Teguran dari seorang girl yang comel lagi lawooo. Dari youtube. Nak tau ape budak perempuan tu cakap? Tengok video kat bawah nie lah senang :)




I have no right in judging a person's intention in doing anything. Cause that is completely between him and God. Im simply reminding people to correct their intentions, to wear the hijab not for the sake of fashion, but for the sake of Allah. Like a wise makcik once said-while she was making tom yam, "siapa yang makan cili, dialah rasa pedasnya".

Just fikir-2 kan. Bila kita pakai hijab, then buat benda-2 yang tak sepatutnya, contoh macam pakai hijab, tapi pakai baju lengan pendek, ketat, singkat,  tak ke nampak pelik macam tu. Rasanya takde lagi ada mana-2 mazhab yang cakap boleh pakai macam tu kan? Kekadang tu dah pakai elok tutup semua, tapi mulut pulak. Ya Allah. Taktau la nak cakap macam mana. Kerja nak mencarut, hina orang, fitnah orang. Tak kena jugak cenggitu. Dah pakai pakaian yang membawa identiti Islam, akhlak pun kena lah buat akhlak yang membawa identiti Islam jugak.

Dan kalau boleh tu, bila dah pakai hijab, teruskanlah pakai. Jangan kejap pakai, kejap buang. Kan tak elok bila orang tengok macam tu. Nak buat baik kena istiqamah. Kena kuat, percaya pada diri sendiri. InsyaAllah semua okay nanti. Yana pun taknak cakap bebanyak sebab yana pun selalu jugak buat silap, yana pun tak sempurna jugak. Paling penting, nanti yana pulak yang kena balik. Tapi yana cakap pun sebagai teguran. Takpe kan? :)

p/s : sory pada sesiapa yang terlampau terasa hati dengan post yana nie. Tapi kalau takde orang yang tegur, susah jugak kan? :) Assalamualaikum :)

Lots of Love,
Yana

Labels:




1 Comments

Blogger Shafiqqah Shafie said...

ohh yeah nice entry dear :)

 

Post a Comment

No harsh word here please. Thanks for the comments :)



|


Disclaimer



This blog belongs to Nur Liyana. No ripping, spamming and copying w/o my permission. Respect me and I'll respect you. Thank you :)





Tagboard





Credits


This template 100% made by me. Nur Liyana Yahaya. With little help from my old skins and Dinamic Drive. For header and background, I used Photoshop CS5. Color got from HTML color code. Font from Dafont and Google Web Font. Gifs picture made by me and some taken from Tumblr. Other image get from We♥It, Google and Tumblr. Kindly inform me if I'm using your materials but i don't mention here. (c) Copyright by Akira Himesama. All right reserved 2012 (c)